Kanēlis 2. tipa cukura diabētam
Kā kanēlis ietekmē cukura diabētu?
2003. gada “Diabetes Care” žurnālā publicētie klīniskā pētījuma rezultāti liecina, ka kanēlis (kanēļa miza) uzlabo glikozes līmeni asinīs un holesterīna līmeni cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu un var samazināt ar diabētu un sirds un asinsvadu slimībām saistītos riska faktorus. [1]
Ir pierādīts, ka dienā, lietojot tikai 1, 3 vai 6 gramus, tika samazināts glikozes līmenis serumā, triglicerīdi, ZBL (sliktais holesterīns) un kopējais holesterīns pēc 40 dienām 60 gadu vecuma grupā cukura diabēta slimnieku vidū.
Citā pētījumā, kas tika publicēts “Agricultural Research” žurnāla 2000. gada jūlija izdevumā, konstatēts, ka tikai 1 g kanēļa patēriņš dienā var paaugstināt jutīgumu pret insulīnu un palīdzēt vadīt vai mainīt 2. tipa cukura diabētu. [2]
Turklāt nesenākā analīze, kas publicēta 2007. gadā “American Journal of Clinical Nutrition”, atklāja, ka 6g kanēļa palēnina vēdera iztukšošanos un ievērojami samazina hiperglikēmiju pēc ēdienreizēm (postprandiālais cukura līmenis asinīs), neietekmējot sāta sajūtu.
Kā liecina pieejamie zinātniskie dati, daudzi veselības eksperti apgalvo, ka kanēlim piemīt īpašības, kas ir noderīgas cukura līmeņa regulēšanai asinīs un 2. tipa cukura diabēta ārstēšanai.
- Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Khan A, Khattak K, Sadfar M, Anderson R, Khan M. Diabetes Care. 2003; 26: 3215-3218.
- Agricultural Research Magazine; Cinnamon Extracts Boost Insulin Sensitivity; Anderson, R. et al.; July 2000.