skip to Main Content

Saziņai:

Email: offis@lotos-pharma.com
Phone: 371......................
Adrese: Plieņciema 16, Mārupes nov.

Mēs tikai izsakām savu viedokli

Kā samazināt cukura līmeni asinīs?

Šeit ir uzskaitīti 10 veidi, kā samazināt cukura līmeni asinīs:

Cukurs asinīs tiek saukts par glikozi. Glikoze nāk no pārtikas ogļhidrātiem, un starp tiem ir rafinētie ogļhidrāti – bieži vien baltas (gaišas) krāsas pārtikas produkti, piemēram, cukurs un baltmaize – dod lielu daudzumu no ogļhidrātiem ikdienas diētai. Šie pārtikas produkti nokļūst gremošanas sistēmā un tālāk asinīs pārāk ātri, lai organisms varētu pareizi reaģēt. Tomēr visi ogļhidrāti galu galā sadalās glikozē. Cietes, tostarp dažādi dārzeņi, arī satur ogļhidrātus. Šie ēdieni vienkārši uzsūcas ilgākā laika periodā, ne viss tajos esošais cukurs nonāk asinīs. Labākais veids, kā pazemināt cukuru, ir samazināt ogļhidrātu daudzumu. Ja jums ir ogļhidrātu saturoši pārtikas produkti, tiem jābūt veselīgiem pašiem par sevi, piemēram, piemēram zaļiem dārzeņiem un veselu graudu izstrādājumiem. Izvairieties no rafinētiem cukuriem, cik vien iespējams.

2. Vairāk fiziskās slodzes, vairāk kustību.

Glikoze ir mūsu organisma galvenais degvielas avots. Ir jāsadedzina šis kurināmais vai arī tas paliks asinīs (vai tiks uzglabāts kā tauki) un radīs problēmas. Aerobie vingrinājumi, piemēram, pastaigas vai riteņbraukšana, ir ļotilabi, bet neaizmirstiet par pārējām aktivitātēm visas dienas laikā – kāpnes, nevis lifts, auto novietošana tālāk, dārzkopība vai mājas darbi, stāvēt pie galda, nevis sēdēt, utt.
Vissvarīgākais laiks staigāšanai ir pēc ēšanas: Jūs esat tikko uzņēmāt cukuru; tagad izmantojiet to.

3. Kļūstiet stiprāks

Muskuļi sadedzina vairāk glikozes nekā jebkurš cits audu veids, pat ja tie nav fiziskas slodzes režīmā. Daži pētījumi liecina, ka muskuļu stiprināšana uzlabo vielmaiņās līdzsvaru, miegu un garīgo veselību. Svaru vai pretestības treniņi padara jūs spēcīgāku un palīdz samazināt cukura līmeni asinīs.

4. Izmēģiniet ārstniecisku augu līdzekļus (ar jūsu ārsta piekrišanu)

Tie ietver tādus augus kā rūgtā melone, okra, guava, kanēlis, mellenes, ingvers, kurkuma un daudzi citi, kas dažādos veidos var palīdzēt samazināt glikozi. Daži glikozi palīdz izvadīt no organisma; citi palīdz šūnām to labāk izmantot.

5. Lietojiet izrakstītās recepšu zāles, kā ir norādīts

Recepšu zāles diabētam var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs, un dažos gadījumos tās ir nepieciešamas, piemēram, neizstrādātā insulīna gadījumā cilvēkiem ar 1. tipa diabētu. Tomēr zālēm ir blakusparādības, un daudzas no tām ir dārgas. Runājiet ar savu ārstu, lai noskaidrotu, kas jums ir piemērots, un atcerieties, ka zāles nekad nav vienīgais diabēta ārstēšanas aspekts. Jums joprojām ir jārūpējas par sevi, izmantojot diētu, vingrinājumus, stresa vadību un citus dzīvesveida pasākumus.

6. Miegs

Ir zināms, ka miega trūkums izraisa rezistenci pret insulīnu, paaugstinot cukura līmeni asinīs. Miega režīms nav laika izšķiešana; tas ir jūsu ķermeņa laiks dziedēt radušās problēmas.

7. Samaziniet stresu

Izvairieties no sliktām dzīves situācijām vai mainiet tās. Saņemiet palīdzību no malas – piemēram, sarunājieties ar savu partneri par problēmu starp jums, nevis ļaujiet tās izdomāt. Jūs varat arī pārvaldīt stresu ar vingrinājumiem, meditāciju, lūgšanu, pavadītu laiku pie dabas, aizraujoties ar patīkamām aktivitātēm, terapiju vai nododoties citām idejām.

8. Ēdiet vairāk šķiedrvielu

Šķiedrvielas ir ogļhidrāti, ko mūsu ķermenis lielā mērā nespēj sagremot, un tas ir labs diabētai un gremošanas veselībai. Labi avoti ir zaļie dārzeņi, pupas un veseli graudi.

9. Ābolu etiķis

Pētījumi liecina, ka etiķa lietošana pirms ēdienreizes samazina cukura līmeni pēc ēdienreizes. Uzņemot to pirms gulētiešanas, var pazemināt glikozes līmeni tukšā dūšā. Runa iet par ābolu etiķi ļoti mazās devās, apmēram 20 gramiem.

10. Kontrolējiet sevi

Glikozes kontrole var parādīt, kas paaugstina cukura līmeni asinīs un kas to pazemina, bet tas ir jādara pareizi. Vienkārši mērīt vienā un tajā pašā laikā katru dienu nedod daudz izmantojamas informācijas, ja vien lietojat insulīnu, kad tas ir jādara drošībai. Gudri ir pārraudzīt, lai uzzinātu, kā jūs ietekmē dažādi pārtikas produkti, aktivitātes un stress.

Paaugstināta cukura līmeņa novērtējums, riska faktori, bezdarbības sekas

Nozīmīgākie zaudējumi veselībai, ko izraisa paaugstināts cukura līmenis

PROBLĒMAS APRAKSTS

Diabēts ir slimība, ko rada aizkuņģa dziedzera hormona insulīna trūkums un kam raksturīgi traucējumi ogļhidrātu, tauku, olbaltumvielu, ūdens un minerālvielu maiņā.

Trūkstot insulīnam, vielmaiņas procesos šūnās netiek izmantota glikoze, tās koncentrācija asinīs pieaug, un, pārsniedzot kritisko slieksni (ap 170 mg%), tā izdalās caur nierēm urīnā. Glikozei neizmantojoties organismā, rodas daudz toksisku tauku vielmaiņas produktu – ketonvielu, kas pavērš organisma skābju-bāzu attiecību skābju virzienā, radot diabētisko acidozi. Šīs ketonvielas izdalās urīnā, un analīzēs var konstatēt acetonu.

Slimībai progresējot, rodas deģeneratīvas pārmaiņas asinsvados.

Hiperglikēmijas pazīmes:

– slāpes un sausa mute
– nepieciešamība bieži urinēt
nogurums
neskaidra redze
nepamatots svara zudums
atkārtotas infekcijas, piemēram, sēnīte, urīnpūšļa infekcijas (cistīts) un ādas infekcijas
vēdera sāpes
– slimīga pašsajūta
saldena elpa, kas smaržo pēc augļiem

Ilgtoši paaugstināts un nekontrolēts cukura līmenis noved pie nozīmīgām izmaiņām asinsvados, veicinot labi zināmās aterosklerozes ka hroniski progresējošas artēriju slimībs attīstībua, neskatoties uz to, ka tai raksturīga lipoīdu jeb taukvielu (holesterīns, triglicerīdi), nevis cukuru, ka varētu likties, nogulsnēšanās artēriju sieniņas iekšējā slānī (endotēlijs) un sekojošu asinsvadu nosprostošanos.

Cukura diabēta hroniskās komplikācijas visvairāk skar sīkos asinsvadus nierēs un acs tīklenē, izraisot nieru darbības un redzes traucējumus.

Metabolo sindromu raksturo:
• Abdomināla adipozitāte,
• Aterogēns lipīdu profils,
• Hipertensija
• Insulīna rezistence ar vai bez hiperglikēmijas

Metabolais sindroms

ir riska faktoru kopums, kas palielina, kā cukura diabēta, tā sirds-asinsvadu slimību attīstības risku.

Metabolā sindroma (MS) kritēriji pieaugušajiem (NCEP/ATP III)

MS = vismaz trīs no sekojošiem

  • Tukšas dūšas glikēmija ≥ 6,1 mmol/l
  • Arteriālais asinsspiediens ≥ 130/85 mm Hg
  • Triglicerīdi ≥ 1,7 mmol/l
  • ABL-H:
  • Abdomināla aptaukošanās: vidukļa apkārtmērs > 102 cm vīriešiem un > 88 cm sievietēm

Dabas vielas, kurām ir pētīta to labvēlīgā ietekme uz cukura vielmaiņu

Kanēlis ir plaši pētīts, kā tas varētu regulētu glikozes līmeni asinīs. Vairākos klīniskajos pētījumos tika izvērtēta kanēļa vai kanēļa ekstraktu hroniska ietekme uz cilvēkiem, kuri cieš no 2. tipa cukura diabēta.

Attiecībā uz kanēļa akūtu iedarbību uz postprandiālo glikēmiju pieejamā literatūra ir nedaudz pretrunīga. In vivo Ceilonas kanēļa ekstrakts normāliem un cukura diabēta pacientiem samazināja maltozes un saharozes glikozes reakciju, bet tas neietekmēja glikozes slodzes testus, tādējādi norādot uz šī ekstrakta specifisku iedarbību uz disaharīda gremošanu, inhibējot α-glikozidāzes fermentu. Daži klīniskie pētījumi ir izvērtējuši kanēļa mizas ekstrakta akūtu ietekmi uz postprandiālo glikozes līmeni plazmā.

2016. gada pētījumā, kas publicēts Uztura un diētikas akadēmijas žurnālā, tika mēģināts apkopot esošos pētījumus par kanēļa nozīmi cukura līmeņa samazināšanā asinīs.

Autori pārskatīja 11 pētījumus par kanēļu darbību diabēta ārstēšanā. Visi 11 izraisīja cukura līmeņa pazemināšanos tukšā dūšā. Pētījumi, kuros tika mērīts HbA1C līmenis, arī sasniedza nelielu samazinājumu.

Tomēr tikai četri pētījumi sasniedza samazinājumus atbilstoši Amerikas Diabēta asociācijas ārstēšanas mērķiem. Tas liek domāt, ka kanēlis var būt noderīgs ārstēšanas līdzeklis, bet tas neaizstāj tradicionālo diabēta ārstēšanu.

Agrākā 2011. gada Medicīniskās pārtikas žurnālā publicētā analīze norāda uz kanēļa iespējamību pazemināt cukura līmeni asinīs. Pētnieki, kuri salīdzināja astoņu iepriekšējo pētījumu rezultātus, konstatēja, ka vidējais glikozes līmenis asinīs samazināts par 8-15 procentiem.

Vairākos pētījumos ir novērtēta kanēļa hipoglikēmiskā iedarbība pacientiem ar II tipa cukura diabētu (DM) un iegūtiem pretrunīgiem rezultātiem. Pacientu atšķirības sākotnējā ķermeņa masas indeksā (ĶMI) var izskaidrot novēroto atšķirību rezultātos. Šis pētījums tika izstrādāts, lai novērtētu kanēļa papildterapijas ietekmi uz II tipa DM tipa antropometrisko, glikēmisko un lipīdu rezultātu, pamatojoties uz to sākotnējo ĶMI.

Pētījums tika izstrādāts kā triple-blind placebo kontrolēts randomizēts klīniskais pētījums, kurā tika izmantots paralēlais dizains. Viens simts četrdesmit pacientiem, kas saņēma Yazd Medicīnas universitātes Diabēta klīniku ar II tipa DM diagnostiku, nejaušināti tika iedalītas četrās grupās: kanēlis (ĶMI ≥ 27, ĶMI <27) un Placebo (ĶMI ≥ 27, ĶMI <27). Pacienti saņēma kanēļa mizas pulveri vai placebo 500 mg kapsulās divreiz dienā 3 mēnešus. Antropometriski, glikēmiskie un lipīdu rezultāti tika izmērīti pirms un pēc intervences.

Rezultāti.

Kanēļa papildinājums noveda pie visu antropometrisko (ķermeņa masas, ķermeņa tauku un viscerālo tauku), glikēmisko (FPG, 2 hp, HbA1C, novecošanās insulīna un insulīna rezistences), kā arī lipīdu (kopējais holesterīna, LDL-c un ABL-c) (izņemot triglicerīdu līmeni). Visas novērotas izmaiņas (izņemot kopējo holesterīna līmeni un ZBL-c) bija ievērojami lielākas pacientiem ar augstāku sākotnējo ĶMI (ĶMI ≥ 27).
Secinājums

Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, kanēlis var uzlabot antropometriskos parametrus, glikēmisko rādītāju un lipīdu profilu pacientiem ar II tipa diabētu. Šie ieguvumi ir ievērojami lielāki pacientiem ar lielāku sākotnējo ĶMI (ĶMI ≥ 27).

Niacīns

Niacīna, kas pazīstams arī kā B3 vitamīns, ir vitamīns, kas ir ūdenī šķīstošs un ir sastopams diezgan daudzos pārtikas produktos. Niacīns ir atrodams raugā, pienā, zivīs, olās, pupās, dārzeņos, graudos un citur. Niacīns ir nepieciešams organisma šūnām, lai pareizi izmantot taukus un cukuru. Tas ir nepieciešams, lai metabolizētu (pārstrādātu) pārtiku, un niacīns tiek patērēts katru dienu, jo organisms nespēj uzglabāt to. Niacīna trūkums veicina stāvokli, ko sauc pelagru un simptomi ir izziņas traucējumi, ādas iekaisumi un gremošanas problēmas. Niacīns ir nozīmīgs sirds veselības uztura papildinājums jo tas spēj paaugstināt labā holesterīna līmeni organismā, kas ir labvēlīgs sirdij un asinsrites sistēmām.

Vitamīns D

Vitamīns D ir taukos šķīstošs vitamīns, ka ķermenis ražo endogēni, kad saules gaisma nokļūst uz ādas. Tas pastāv arī dažos pārtikas produktos un dažreiz tiek pievienots pārtikai. D vitamīns ir svarīgs tam, kā ķermenis izmanto kalciju, lai veidotu un nostiprinātu kaulus. Ir svarīgi arī modulēt šūnu augšanu, mazināt iekaisumu, atbalstīt imūnsistēmu, regulēt insulīna līmeni un atbalstīt sirds un asinsvadu veselību.

D vitamīna deficīts ir ļoti bieži un ir saistīts ar augstu asinsspiedienu, diabētu, iekaisumiem, perifēro artēriju slimībām, sastrēguma sirds mazspēju un sirdslēkmēm. Tā kā D vitamīna deficīts ir daudzu sirds un asinsvadu un sirds slimību riska faktors, D vitamīna papildināšana var palīdzēt samazināt sirds-asinsvadu slimību attīstības risku.

B grupas vitamīni

B-kompleksa vitamīni ietver visiem zināmos būtiskus ūdenī šķīstošos vitamīnus.

Tiamīns (B1) ir nepieciešams, lai pārveidotu pārtiku enerģijā. Riboflavīns (B2) arī veic līdzīgas f-jas un arī pārstrādā aminoskābēs, un aktivizējot vitamīnu B6 un folijskābes. Pantotēnskābe (B5) ir nepieciešams Krebsa cikla enerģijas izstrādei. Piridoksīns (B6) ir nepieciešams, lai apstrādātu visas aminoskābes, kas ir kā celtniecības bloki proteīnu veidošanai. Biotīns (B7) ir koenzīms, lai metabolizētu taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus. Folijskābe ir vajadzīga, lai uzturētu šūnu augšanu organismā. Visbeidzot, kobalamīns (B12) ir nepieciešams nervu sistēmai, lai tā darbotos, kā arī DNS replikācijas procesiem .

Koenzīms Q10 (CoQ10) ir vitamīniem līdzīga viela un arī antioksidants, konstatēts katrā šūnā, kas ir cilvēka organismā. Tas ir atrodams nelielā daudzumā dažādos pārtikas produktos, bet ir atrodams arī lielākos daudzumos liellopu gaļā, sojas eļļā, sardīnēs un zemesriekstos. Kā koenzīms, CoQ10 palīdz fermentatīvos procesos, piemēram, uztura pārstrādē un tas palīdz uzturēt veselīgu sirds un skeleta muskuļus. Ir atrasts, ka tas ir ļoti augsta koncentrācija sirds muskuļos. CoQ10 ir divās dažādās formās: ubikinolā un ubikinonā. Ubiquinol ir CoQ10 aktīvā antioksidanta forma un ubikinonu veidojas oksidētā forma, kas cilvēka organismā tiek daļēji pārveidota par ubikinolu.

Šķiedrvielu uztura bagātinātāšana papildina uzturu ar šķīstošām un nešķīstošām šķiedrvielām. Šķīstošās šķiedras ir šķīstošas ūdenī un tām ir konsistence, kas ir līdzīga želatīnam. Nešķīstošā šķiedra paliek samērā neskarta visā gremošanas procesā un ir cieta pati par sevi. Šķīstošā šķiedra pazemina holesterīnu un pazemina cukura līmeni asinīs, bet nešķīstoša šķiedra uzlabo gremošanas sistēmas veselību, palīdzot iztīrīt zarnu un uzlabot zarnu kustību. Tā kā šķiedras attīra jūsu zarnu, tās palīdz arī detoksicēt ķermeni un atbalstīt imūnsistēmas veselību. Šķiedra arī var darboties kā prebiotiska, dodot barības vielas veselīgajām baktērijām zarnās.

Kā šķiedras piedevas var palīdzēt veicināt sirds veselību

Šķiedrvielas var samazināt slikto holesterīnu un vienlaikus paaugstināt labo holesterīnu, kas ir riska faktors vairumam sirds un asinsvadu slimību.

Polikozanolsl ir taukos šķīstošs savienojums, kas ir iegūts no Kubas cukurniedrēm. Lai gan tas nāk no cukura rūpniecības, tas nav cukurs. Tas faktiski nāk no cukurniedfru vaska ārējā pārklājuma.

Polikozanols pazemina ZBL holesterīna un kopējā holesterīna saturu asinīs. Aktīvā sastāvdaļa polikozanols, ko saur arī par octakozanolu. Kopumā, ir bijuši 30 pētījumi, kas ir nonākuši pie secinājuma par tā labvēlīgu ietekmi uz sirds-asinsvadu sistēmu. Lai gan savienojums sākotnēji tika atklāts cukurniedēs, to var atrast arī kviešos un bišu vaskā.

Zaļās tējas ekstrakts būtībā ir zaļā tēja īpašā formā ka uztura papildinājums, izmantots, lai saņemtu polifenolus (zināms arī kā antioksidanti), kas atrodas zaļā tējā. Viens no visvairāk pētītiem polifenoliem zaļajā tējā saucas catehīns. Zaļās tējas ekstraktā ir arī kofeīns, kas var darboties kā alternatīva kafijai.

Dabīgu ārstniecisku augu līdzekļi cukura vielmaiņai

Back To Top