skip to Main Content

Hroma trūkums var radīt cukura vielmaiņas problēmas,

Tas iemesls diabētam, agrīnām izmaiņām asinsvados svarīgos orgānos

Hroms - mikroelements, nelielos daudzumos nepieciešams svarīgām organisma funkcijām

Hroms palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs

Hroms ir būtisks mikroelements cilvēka veselībai.

Hromam ir labvēlīga loma insulīna darbības regulēšanā un tās ietekmē ogļhidrātu, olbaltumvielu un lipīdu metabolismu. Hroms ir svarīgs faktors insulīna aktivitātes uzlabošanai. Pētījumi rāda, ka cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu ir zemāks hroma līmenis asinīs nekā tiem, kuriem šī slimība nav. Insulīna rezistence ir kopsaucējs kardiovaskulāro saslimšanas riska faktoru grupā. Vienam no katriem pieciem pieaugušajiem ir metabolais (vielmaiņas) sindroms. Tas būtiski ietekmē 40% no cilvēkiem 50 līdz 70 gadu vecumā. Insulīna rezistence, ar vai bez metabolisma sindroma, būtiski palielina sirds un asinsvadu slimību risku. Rezistenci pret insulīnu sievietēm rada divas nopietnas veselības problēmas: policistisko olnīcu sindromu (PCOS) un gestācijas diabētu. Vairāki pētījumi tagad ir parādījuši, ka hroma piedevas pastiprina insulīna metabolo darbību un mazina dažus sirds un asinsvadu slimību riska faktorus, jo īpaši cilvēkiem ar lieko svaru. Konkrēti, ir pierādīts, ka hroma pikolināts samazina insulīna rezistenci un palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību risku un 2. tipa cukura diabētu. Parastais diētiskais hroms no pārtikas slikti uzsūcas. Hroma līmenis samazinās ar vecumu. Ir konstatēts, ka uztura bagātinātāji, kas satur 200-1000 mcg hroma dienā kā hroma pikolinātu, uzlabo glikozes līmeni asinīs. Hroma pikolināts ir visefektīvākā hroma piedevas forma. Daudzi klīniskie pētījumi ar dzīvniekiem un cilvēkiem liecina, ka hroma pikolināta piedevas ir drošas.

Hroma avoti

Dabiskie hroma avoti ir graudaugu produkti, zaļās pupiņas, brokoļi, jūras veltes, gaļa, olas, siers, sēnes, alus ieraugs un citi. Hroma daudzums pārtikas produktos var būt atkarīgs no ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas. Hroma deficītu novēro reti, daudz biežāk novēro pazeminātu hroma līmeni organismā vienlaikus ar dažiem vielmaiņas traucējumiem.

Pazemināta hroma līmeņa iemesls ir palielināta nepieciešamība pēc hroma, kas ir lielāka tiem cilvēkiem, kuriem ir intensīvākas fiziskās aktivitātes, stress vai infekcijas gadījumā, grūtniecēm un barojošām māmiņām. Arī gados vecākiem cilvēkiem hroma līmenis var būt pazemināts. Rekomendējamā hroma dienas deva ir no 50 līdz 200 mikrogramiem. Šī deva ir droša un neizraisa nevēlamas blakusparādības.

Produkti, kuru sastāvā ir hroms

Aterolip 5D ar īsto kanēli, sarkanā rauga rīsiem un hromu
Back To Top