Paaugstināts cukura līmenis ilgtermiņā, kas nepadodas kontrolei ar diētu un fiziskām aktivitātēm, ir iemesls nopietnām izmaiņām svarīgākos orgānos, īpaši asinsvados, kas nodrošina normālu organisma funkcionēšanu, t.sk. sirds, smadzeņu un nieru darbību.
PROBLĒMAS APRAKSTS
Cukura diabēts ir hroniska metaboliska rakstura slimība, kuras gadījumu skaits strauji turpina pieaugt.
Otrā tipa cukura diabētu diagnosticē, izvērtējot pacienta anamnēzes datus par klasiskajiem simptomiem (poliūrija, polidipsija, polifāgija) un glikozes rādītājus asins analīzēs, kad konstatēts glikozes līmenis ≥ 11,1 mmol/l vai glikozes līmenis tukšā dūšā divās atkārtotās pārbaudēs ≥ 7,0 mmol/l, vai glikozes līmenis divas stundas pēc OGTT ≥ 11,1 mmol/l.
Holesterīns atrodas gandrīz visos organisma audos un ir nepieciešams tā normālai funkcionēšanai.
Zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns tiek pieskaitīts sliktajam, savukārt augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns ir labais. Ja uz paaugstināta kopīgā holesterīna fona ir pazemināta labā holesterīna frakcija un palielināta sliktā, risks saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām ir krietni augstāks.
Ārstniecisks līdzeklis holesterīna normalizēšanai veic divas svarīgākās darbības aterosklerozes attīstības mazināšanā:
- Samazina holesterīna līmeni
- Pasargā sirds-asinsvadu iekšējo sieniņu (endotēliju) no aterosklerotiskiem bojājumiem
Terminoloģija:
holesterīna līmenis asinīs
„labais” holesterīns
„sliktais” holesterīns
Kopējais holesterīns
Mērķis:
– kopējais holesterīns zem 5,0 mmol/l
– “sliktais” holesterīns (ZBL-H) zem 3,0 mmol/l
– ”labais” holesterīns (ABL-H) virs 1,0 mmol/l
Cukura diabēts ir slimība,
kas rodas, kad organismā ir pazemināts insulīna daudzums, pasliktinās jutība pret to un ir traucējumi vielmaiņā. Cukura diabēts attīstās pie dažām endokrīnām saslimšanām. Tāpat kā citiem diabēta veidiem, raksturīga pastiprināta urīna izdalīšanās un palielināta šķidruma uzņemšana Cukura diabēts atšķiras ar paaugstinātu glikozes līmeni asinīs (hiperglikēmiju). Cukura diabētam raksturīga hroniska gaita un visu organisma vielmaiņas veidu pakāpeniski traucējumi.
Prediabēts.
Savukārt prediabēts ir stāvoklis, kad glikozes līmenis asinīs ir augstāks par normu, bet vēl nav tik augsts, lai tiktu diagnosticēts diabēts. Prediabētu raksturo glikozes līmeņa izmaiņas asinīs, kas tiek konstatētas, nosakot glikozes vielmaiņas traucējumus vai izmainītu cukura līmeni asinīs tukšā dūšā.
2. tipa cukura diabēta vadlīnijās noteiktais glikozes līmeņa izmaiņu (tukšā dūšā) skaidrojums:
- Zem 6,1 mmol/l – norma;
- 6,1-7,0 mmol/l – prediabēts jeb latents diabēts
Glikozes tolerance.
Par glikozes tolerances traucējumiem un prediabētu liecina arī, ja cukura līmenis asinīs divu stundu laikā pēc cukura uzņemšanas ir robežās no 7,8 līdz 11,0 mmol/l.
Prediabēts.
Prediabēta risks pastāv cilvēkiem ar lieko ķermeņa svaru vai aptaukošanos, mazkustīgu dzīvesveidu, augstu asinsspiedienu un augstu holesterīna līmeni asinīs, kā arī tie, kuriem kādam no tuviniekiem (vecākiem, brāļiem, māsām) ir bijis 2. tipa cukura diabēts.
DABAS VIELAS CUKURA UN HOLESTERĪNA KONTROLEI
Monakolīns K jeb lovastatīns, kas ir sarkanā rīsu rauga (Monascus purpureus) aktīvā sastāvdaļa. Tā ir dabīga viela, no kuras radīja tā sintētiskos pēctečus – t.s.”statīnus” – visplašāk pielietojamos holesterīnu pazeminošos līdzekļus pasaulē, kas ir recepšu medikamenti.
Ir dažādas kanēļa šķirnes. Visbiežāk sastopams ir parastais kanēlis ( cinnamon cassia) un Ceilonas (Cinnamon zeylanicum) kanēlis.
Ceilonas kanēlis atšķiras no citām šķirnēm. Tam ir atšķirīga forma, gaišāka krāsa un maiga garša. Tam ir arī daudzas veselību veicinošas īpašības.
Hroms ir nozīmīgs mikroelements, kam, ir labvēlīga loma insulīna darbības regulēšanā un tas ietekmē ogļhidrātu, olbaltumvielu un lipīdu metabolismu. Hroms ir svarīgs faktors insulīna aktivitātes uzlabošanai. Pētījumi rāda, ka cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu ir zemāks hroma līmenis asinīs nekā tiem, kuriem šī slimība nav.
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.
Jaunais iepakojuma veids ar 90 kapsulām ir paredzēts ilgstošai lietošanai – 3 mēnešiem. Tas ekonomiskāks, pacientam iegūstot vairāk kapsulas par labāku cenu.
Ieteicams lietot iekšķīgi pa 1 kapsulai 2 reizes dienā vai pa 2 kapsulām 1 reizi dienā ēdienreizes laikā. Drīkst lietot tikai pieaugušie no 18 gadu vecuma.
Lietošanas ierobežojumi: paaugstināta jutība (alerģija) pret kādu no produkta sastāvdaļām; neiesaka grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā; nav ieteicams lietot vienlaicīgi ar lipīdu līmeni pazeminošiem līdzekļiem.
- Iepakojumā: 30 kapsulas.
Saturs un devas | Diennakts ieteicamā devā (2 kapsulās) | NRV* |
Kanēlis (malts) | 600 mg | – |
Fermentētu sarkanā rauga rīsu pulveris (5% monakolīns K) | 200 mg (10 mg monakolīns K) | – |
Magnijs | 120 mg | 32 % |
Vitamīns B6 | 2,8 mg | 200 % |
Hroms | 48 µg | 120 % |
Vitamīns D3 | 20 µg | 400 % |
Vitamīns B12 | 5 µg | 200 % |
Citas sastāvdaļas: želatīns (kapsulas apvalks), taukskābju magnija sāļi (pretsalipes viela).