Kurkumai piemīt antioksidatīvas, imunitāti stimulējošas, pretiekaisuma un antiseptiskas īpašības
Dabīga antibiotika ar imunostimulējošu darbību
Kurkuma ir dabisks antibiotiķis, kas nostiprina imunitāti, var pazemināt holesterīna un cukura līmeni, ir pretiekaisuma pretiekaisuma un antiseptiska darbība, izmanto organisma stāvokla uzlabošanai pēc apstarošanas. Kurkuma veicina gremošanu, nomāc vēlmi pēc saldumiem un trekniem ēdieniem, to iesaka cukura diabēta slimniekiem.
Kurkumā esošās aktīvas vielas.
Vispārīgi kurkumas sakneņos detektēti ap 235 dažādiem ķīmiskajiem savienojumiem. Kā galvenos var minēt glikopolisaharīdus, proteīnus, gaistošās ēteriskās eļļas (turmeronu, atlantonu, zingiberīnu), fenolus, terpenoīdus un alkaloīdus [Li et al., 2011; Nagpal et al., 2013]. Bioloģiski aktīvākās sastāva komponentes ir tieši kurkuminoīdi (kurkumīns, demetoksikurkumīns, bisdemetoksikurkumīns). Vislielākajā koncentrācijā ir izplatīts tieši kurkumīns, sastādot aptuveni 3,14 g/ 100 g maltas kurkumas [Tayyem et al., 2006].
Kurkuma galvenās piemītošās ārstnieciskās īpašības.
Kurkumai piemīt antioksidatīvas, imunitāti stimulējošas, pretiekaisuma, antiseptiskas un protektīvas (nodrošina saistoties ar smagajiem metāliem, piemēram, svinu un kadmiju, tādejādi samazinot vispārējo organisma toksicitāti) īpašības, kā arī tā veicina gastrointestinālā trakta veselību, stimulējot žults sekrēciju un gremošanu, un uzlabo asins cirkulāciju, veicinot imūno šūnu plūsmu un transportu līdz iekaisuma vietai [Akram et al., 2010].
Zinātniskās literatūras pārskats par kurkuma īpašībām
Atverot šo sadaļu, apliecinu, ka esmu veselības aprūpes nozares speciālists un varu objektīvi izvērtēt šo informāciju par kurkumu.
Redakcija nenes atbildību sarežģījumu gadījumos, kas radušies, nespeciālistiem interpretējot vai nelietderīgi izmantojot portālā publicēto reklāmas un/vai rakstu informāciju.
ATVĒRT SADAĻU (nospiest uz "+" zīmi)
Ir pierādīts, ka kurkumīnam ir vāja absorbcija caur intestinālā trakta sieniņām, pēc kurkumīna uzņemšanas tikai neliels procents nonāk asins cirkulācijā. Šis arguments norāda, ka pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības tiek nodrošinātas tieši kurkumīna imunomodulējošo īpašību dēļ [Ammon et al., 1991]. Jānorāda, ka kurkumīns arī inhibē dažādus enzīmus, piemēram, 5-lipooksigenāzi, glutationa S-transferāzi un ciklooksigenāzi-2, kas pierāda, ka kurmīnu pēc darbības mehānisma var pielīdzināt nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem (ibuprofēnam, aspirīnam, naproksēnam u.c.) [Akram et al., 2010].
Eksperimentālie dzīvnieki (n=200) tika randomizēti sadalīti 4 grupās – placebo un grupās, kas attiecīgi uzņēma 0,5%, 1,5% vai 2,5% kurkumīnu. Tika pierādīts, ka, uzņemot kurkumīnu koncentrācijā 1,5% (p<0,05), tiek novērotas izteiktākas imunomodulējošās un antioksidatīvās īpašības. Pie lielākām kurkumīna koncentrācijām tiek novērots, ka tas jau izteiktāk darbojas kā triglicerīdu un zema blīvuma lipoproteīnu mazinošs līdzekis [Arshami et al., 2013].
Lai noteiktu kurkumas un betaīna ietekmi uz imunitāti un iekaisuma procesiem, 625 eksperimentālie dzīvnieki tika sadalīti 5 grupās – kontroles grupa (veseli dzīvnieki), iekaisuma grupa, kas uzņēma placebo, iekaisuma grupa, kas uzņēma betaīnu, iekaisuma grupa, kas uzņēma kurkumu, un iekaisuma grupa, kas uzņēma betaīna un kurkumas kombināciju. Imunitātes pasliktināšanās izraisītie rādītāji tika atjaunoti, lietojot kurkumas sakneņu pulveri un betaīnu uzturā. Salīdzinājumā ar kontroles grupu limfocītu koncentrācija, imunoglobulīnu un kopējais imūno šūnu līmenis tika atgriezts līdz normas līmeņiem iekaisuma grupām, kas uzņēma betaīnu un kurkumu atsevišķi (p<0,05), kā arī novēroja paaugstinātas glutationa peroksidāzes un superoksīda dismutāzes aktivitāti (p<0,05), tādejādi apstiprinot kurkumas antioksidatīvo darbību. Rezultāti norādīja, ka gan betaīna un kurkumas kombinācijas, gan monoterapijas iekaisuma gadījumos uzlabo organisma vispārējo imunitāti [Akhavan-Salamat et al., 2016].
Avoti
Akhavan-Salamat H., Ghasemi H.A. Alleviation of chronic heat stress in broilers by dietary supplementation of betaine and turmeric rhizome powder: dynamics of performance, leukocyte profile, humoral immunity, and antiokxidant status. Trop Anim Health Prod. Jan 2016, 48(1), pp. 181-188.
Akram M., Ahmed A., Usmanghani K., et al. Curcuma longa and curcumin: a review article. Rom J Biol. Plant Biol. 2010, 55(1), pp. 65-70.
Ammon H.P.T., Wahl M.A. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Med. 1991, 57(1), pp. 1-7.
Arshami J., Pilevar M., Aami A.M., et al. Hypolipidemic and antioxidative effects of curcumin on blood parameters, humoral immunity and jejenum histology in Hy-line hens. Avicenna J Phytomed. 2013, 3(2), pp. 178-185.
Li S., Yuan W., Deng G., et al. Chemical composition and product quality control of turmeric (Curcuma longa L.). Pharmaceuticals Crops. 2011, 2, pp. 28-54.
Nagpal M., Sood S. Role of curcumin in systemic and oral health: and overview. J Nat Sci Biol Med. 2013, 4(1), pp. 3-7.
Tayymen R.F., Heath D.D., Al-Delaimy W.K., et al. Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutr Cancer. 2006, 55(2), pp. 126-131.