Acerola - dabīgā C vitamīna daudzuma rekordists
Acerola imunitātes stiprināšanai vīrusu un bakteriālu infekciju gadījumos
Acerolas (Malpighiaceae Malpighia glabra L.) ķirši ir atzīti par dabas produktu, kas satur vitamīnu C vislielākajā koncentrācijā.
C vitamīns acerolas augļos
Pētījumos pierādīts, ka vitamīna C un ß-karotīnu koncentrācijas svārstās atkarībā no acerolas ķiršu gatavības pakāpes. Nogatavojušos augļos vitamīna C saturs sastāda aptuveni 4,0 g/ 100 g salīdzinājumā ar 2,3 g/ 100 g daļēji nogatavinātajos ķiršos, un ß-karotīni respektīvi 6,1 mg/ 100 g pret 2,5 mg/ 100 g [Cardoso et al., 2011].
Proteīni un flavonoīdi acerolā
Acerolas ķirši satur vēl dažādus proteīnus, flavonoīdus (karbinolu, limonēnu, izoprenilbutirātu, acetofenonu u.c.) [Vendramini et al., 2000], taukus, karbonhidrātus, mikro un makro elementus (dzelzi 0,24 g/ 100 g, kalciju 11,7 g/ 100 g, fosforu 17,7 g/ 100 g u.c.) un vitamīnus (tiamīnu 0,02 mg/ 100 g, riboflavīnu 0,07 mg/ 100g, piridoksīnu 8,7 mg/ 100 g u.c.) [Mezadri et al., 2006].
Zinātniskās literatūras pārskats par acerolas augļu īpašībām
Atverot šo sadaļu, apliecinu, ka esmu veselības aprūpes nozares speciālists un varu objektīvi izvērtēt šo informāciju par acerolas augļiem..
Redakcija nenes atbildību sarežģījumu gadījumos, kas radušies, nespeciālistiem interpretējot vai nelietderīgi izmantojot portālā publicēto reklāmas un/vai rakstu informāciju.
ATVĒRT SADAĻU (nospiest uz "+" zīmi)
Acerolas augļu antioksidatīvās īpašības.
Laboratorijas eksperimentos pierādīts, ka acerolas ķiršiem piemīt antioksidatīvas (samazina brīvo radikāļu līmeni un inhibē slāpekļa oksīda produkciju), pretiekaisuma, antibakteriālas un antifungālas īpašības [Engels et al., 2014].
Palielināts ķermeņa masas indekss tiek saistīts ar palielinātu oksidatīvā stresa līmeni. Eksperimentālie dzīvnieki uzņēma augsta tauka satura pārtiku. Pēc 13 nedēļām tiem tika novērots, ka paaugstināts ķermeņa svars palielināja proteīnu un lipīdu oksidatīvos bojājumus gan smadzeņu, aknu, nieru un sirds audos. Pierādīts, ka uzņemot acerolu, antiokidatīvās spējas paaugstinās un samazinās oksidatīvie bojājumi augstāk minētajos audos [Leffa et al., 2015].
Tika pārbaudīta vitamīna C biopieejamība. Pētījumā tika iesaistīti veseli brīvprātīgie (22-26 g.veci), kas uzņēma L-askorbīnskābi 50, 100, 200 vai 500 mg devā vai L-askorbīnskābi 50, 100, 200 vai 500 mg kombinācijā ar 100 ml acerolas sulas. Novēroja, ka acerola veicināja askorbīnskābes absorbciju asinsplazmā un supresēja tās ekskrēciju ar urīnu, kā rezultātā pierādīts, ka acerola nodrošina augstāku vitamīna C biopieejamību [Uchida et al., 2011].
Avoti
Cardoso P.C., Tomazini A.P.B., Stringheta P.C., et al. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chemistru. May 2011, Vol 126(2), pp. 411-416.
Engels G., Brinckmann J. Acerola-Malpighia glabra. American Botanical Council, 2014.
Leffa D.D., de Silva J., Petronilho F.C., et al. Acerola (Malpighia emarginata DC.) juice intake protects against oxidative damage in mice fed by cafeteria diet. Food Reearch International. Nov 2015, 77 (3), pp. 649-656.
Mezadri T., Fernandez-Pachon M.S., Villano D., et al. The acerola fruit: composition, productive characteristics and economic importance. Arch Latinoam Nutr. Jun 2006, 56(2), pp. 101-109.
Nunes R.S., Kahl V.F., Sarmento M.S., et al. Antigenotoxicity and antioxidant activity of Acerola fruit (malpighia glabra L.) at two stages of ripeness. Plant Foods Hum Nutr. Jun 2011, 66(2), pp. 129-35.
Uchida E,, Kondo Y,, Amano A,, et al. Absorption and excretion of ascorbic acid alone and in acerola (Malpighia emarginata) juice; comparison in healthy Japanese subjects. Biol Pharm Bull. 2011; 34(11): pp. 1744-1747.
Vendramini A.L., Trugo L.C. Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) ar three tages of maturity. Food Chemistry. Nov 2000,71(2), pp. 195-198.